miercuri, 25 august 2010

Acneea

Acneea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult.Este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica. Tratamentul acneei trebuie sa tina seama :
-tipul acneei - retentionala
- inflamatorie
- mixta
- de intensitatea si gravitatea sa
- de eventualii factori declansatori
- de asocierea cu alte afectiuni.
La debutul bolii leziunile retentionale sunt reduse, tabloul clinic poate fi nesemnificativ dar tratamentul este uneori dificil.

Hipersecretia sebacee si hiperkeratinizarea canalului folicular (datorata proliferarii si cresterii aderentei corneocitelor) duc la formarea comedonului care evolueaza mai apoi spre microchist sau spre comedon deschis.
Microchistii sunt punctul de plecare al leziunilor inflamatorii, papulelor, pustulelor , a rupturii lor in derm cu formarea de elemente retentionale mai mari, macrochistii.Mecanismele care explica comedogeneza nu sunt pe deplin elucidate, se pare ca un rol major il au androgenii si propionibacterium acnes cu determinism in reactia inflamatorie
Hiperseboreeea este apreciata in functie de nivelul secretiei sebacee.Pe fruntea subiectilor acneici acest nivel este crescut constant si proportional cu severitatea acneei .

SUBSTANTE INTALNITE DES IN TRATAMENTE LOCALE :
• Retinoizii topici sunt agenti anti acneici-keratolitici de referinta.( RECOMANDARE DERMATOLOG )
• Tretinoina este disponibila in farmaciile noastre in creme cu concentratie de 0,05% (Retin-A). ( RECOMANDARE DERMATOLOG ) • Isotretinoina este prezenta la noi in farmacii sub forma de gel, numai in amestec cu eritromicina ( RECOMANDARE DERMATOLOG )
• Acidul azelaic este un keratolitic usor, bine tolerat - reduce flora bacteriana.
• Alfa-hidroxi acizii sunt prescrisi in acneea retentionala usoara Ei diminueaza coeziunea corneocitelor.Acizii lactic si glicolic sunt prezenti in amestec
• Peroxidul de benzoil topic in geluri sau solutii, cu concentratii de 2,5 ;5 si 10 % are efect antibacterian si keratolitic dar nu este inregistrat la noi. Utilizarea locala de peroxid de benzoil injumatateste numarul de propionibaterii acnes si reduce stafilococii albi de la suprafata pielii.În plus substatta este si comedolitica. În tara noastra lipsa produsului în farmacii, o face utilizabila numai in centrele unde galenistii stiu sa prepare in oficina de acest tratament.Concentratia peroxidului de benzoil trebuie sa se încadreze între 2,5 si 5 % pentru fata si 5 pîna la 10 % pentru spate.
• Antibiotice locale eritromicina si clindamicina

3 comentarii:

  1. Un articol de nota 10 despre acnee sa il citeasca si cei care se multumesc cu explicatiile puerile de prin revistele de beauty.
    Mai ales mor cand vad vreo reclama la televizor aratand vezi Doamne cum nu stiu ce spuma de curatat tenul curata porii de murdarie, de aici ideea ca trebuie sa te speli mult si des, ca acneea e cauzata de "impuritati" cand de fapt sunt atatia si atatia factorii iar o spuma de curatat tenul de la supermarket nu va curata nicicand in interiorul porilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc Beautiful :) ... l-am preluat de pe un site mai demult pentru training . Imi pare rau ca nu mai stiu de unde ca sa mentionez sursa . Promit sa mai postez si alte articole tehnice; eu cred ca este esential pentru noi sa intelegem cat de cat mecanismele unei afectiuni pentru a sti cu ce ne confruntam . Sunt multi adolescenti care nu trec pe la dermatolog sau care au ajuns la dermatolog dar nu au primit suficiente explicatii .
    Multi cred ca daca spala fata pana scartaie , cum ai spus si tu sau daca folosesc un produs din reclama pur si simplu ... problema lor se va rezolva .
    De ce consider ca acneea este importanta ? Pentru ca apare intr-o perioada cheie a transformarii adolescentului in adult , o acnee neinteleasa poate fi sinonima cu un adolescent neinteles . Ce ne facem cu un copil care care isi omoara cosurile crezand ca asa face cel mai bine ... dar ramane cu semne pe fata pentru toata viata si asta ii modifica increderea in sine ?
    In fine , ce am vrut sa obtin postand toata informatia super medicalizata ? Intelegerea parintilor care au copii cu acnee - nu este un simplu cos , este o problema complexa care trece oricum dar ne asumam riscul de a avea un om adult cu complexe sau care toata viata va trebui sa rezolve imperfectiunile ramase postvindecare ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dragelor,

    Un articol foarte interesant si explicit! M am bucurat de el cu cea mai mare atentie! Acneea a fost si inca este cosmarul vietii mele! Am pierdut ore intregi plangand din cauza asta si inca nu i am gasit remediu! Am mers la medici dermatologi diferiti, am ajuns si la endocrinologi,mi am facut diverse analize, am luat medicamentatie si..degeaba! Local am folosit tot ce se putea folosi..de la celebrul Zynerit,oxacilina, tetraciclina si produse dermatologice create special pentru acnee! Am urmat atat tratamente interne cat si externe in acelasi timp! Am urmat si o alimantatie adecvata, evitand alimentele care ar fi putut provoca aceasta acnee! Din cand in cand si pentru anumite perioade imi trecea! De 8 ani incoace..spun cu mana pe inima ca nu am avut mai mult de 15 zile un ten curat! Mi au trecut cosurile de pe frunte, mi au aparut in zona barbiei..au trecut si acestea, m am umplut pe obraji, iar momentan sunt plina pe gat,imediat sub fata si nu mai stiu cu ce sa mai dau, ce tratament sa iau sau la ce medici sa mai merg!
    Am vrut sa postez acest comentariu pentru ca sincer...extrem de sincer..pe mine acneea m a distrus si fizic, dar mai ales psihic vorbind! Am suferit si sufar enorm si aceasta cauza! Mi e groaza cand ma gandesc si imi dau si acum lacrimile cand trebui sa merg la cate o petrecere, sau am un eveniment la care vreau sa arat si sa ma simt cu adevarat bine iar aceasta mare problema ma impiedica sa fiu cu adevarat fericita!
    Imi doresc ca toti parintii sa aibe grija de copii lor legat de aceasta problema! Chiar daca personal, mai mult decat medicamente si tratamenete pe care le tot cumpara, nu au cum sa vindece ei singuri acneea, este foarte,foarte important sa si sprijine copii,adolescentii, in aceasta problema a vietii lor!
    P.S: Imi cer scuze pentru scris si pentru greselile care mai exista in comentariul meu..sunt destul de obosita, insa nu am vrut sa las pe maine publicarea comentariului
    P.P.S: un articol despre acnee cu adevarat serios! Am citit f multe articole despre acest subiect..unele cu adevarat proaste,care aproape ca nu te ajutau cu nimic in rezolvarea problemei, altele mult prea de neinteles insa acesta cu siguranta face parte din seria celor bine puse la punct, inteligibile si la obiect!

    Va pup! Andra Iulia

    RăspundețiȘtergere