sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Petele brune si acneea

Se spune ca un necaz nu vine niciodata singur iar cei care s-au confruntat ani la rand cu acneea stiu despre ce vorbesc . Ai urmat un tratament antiacneic , scapi in sfarsit de aceasta problema stresanta si descoperi cu fiecare examinare a fetei in oglinda ca incepi sa te confrunti cu mici pete roz care treptat devin brune si de care nu stii cum sa scapi ? Sunt cicatrici ? Ce ai putea sa faci si de ce ai patit asta si mai important ce este ?

Denumirea din dermatologie este Hiperpigmentare post inflamatorie si este atribuita ca si termen tuturor modificarilor de pigment ca urmare a unei inflamatii . Este un raspuns natural al pielii la inflamatie .

Hiperpigmentarea Post Inflamatorie este o problema des intalnita si reprezinta de fapt urme ale unor afectiuni cutanate cu care epidermul s-a confruntat o perioada indelungata dar si a unor interventii terapeutice care nu au fost urmate de un tratament adecvat care sa previna hiperpigmentarea . Excesul de pigment este o consecinta a unor afectiuni care afecteaza pielea : infectii , reactii alergice , leziuni mecanice , reactii la medicamente , eruptii fototoxice , traume ( arsuri ) si a unor boli inflamatorii ( lupus eritematos , dermatita atopica ) .

Hiperpigmentarea Post Inflamatorie apare pe 1 - 2 mecanisme si are 2 forme ( melanoza dermica sau epidermica ) :

  • Melanoza epidermica - apare in urma unui proces inflamator . Mecanismul este unul de eliberare si oxidare a acidului arahidonic in leucotriene si prostaglandine . Cele 2 substante ( leucotrienele si prostaglandinele ) sunt produse ale inflamatiei care altereaza prin prezenta lor activitatea celulelor imune si a melanocitelor . Concret , hiperpigmentarea este o urmare a stimularii sintezei de melanina care este eliberata in jur catre keratinocite  ( celulele care capteaza melanina si care hiperpigmenteaza efectiv pielea )  .
  •  Melanoza dermica - are loc profund in derm si este cauzata de o inflamatie ce perturba stratul de celule bazale . Melanina eliberata este capturata de catre macrofagele dermului papilar si pigmenteaza zona adiacenta . 
Ca o mica recapitulare - keratinocitele se gasesc in epiderm ( primul strat al pielii ) => melanoza epidermica este o hiperpigmentare de suprafata iar stratul papilar este primul strat al dermului => melanoza dermica este o hiperpigmentare de profunzime . 

Tratamentul hiperpigmentarii este unul de lunga durata - trebuie urmat intre 6 si 12 luni iar succesul lui depinde de tipul hiperpigmentarii dar si de asumarea tratamentului de catre pacient ( constant si la timp dupa sfatul medicului ) . Ca si diferentiere intre cele 2 tipuri de hiperpigmentare diferite grade de succes alte tratamentului se pot inregistra in hiperpigmentarea epidermica pe cand cea dermica este aproape imposibil de tratat . Din fericire nu foarte multe persoane se confrunta cu hiperpigmentare dermica - ea are loc ( repet ) in urma unei leziuni a epidermei care lezeaza stratul de celule bazale ( cel care separa epidermul de derm ) iar aceasta leziune are loc in urma unui traumatism serios .  

Pentru cei care se confrunta cu astfel de probleme si care urmeaza un tratament de depigmentare este esential ca pe langa tratamentul specific sa foloseasca pe perioada zilei o crema de protectie solara cu factor mare ( SPF 50 sau SPF 30 ) . 

NU UITATI - perioada de tratament este una destul de lunga ( intre 6 si 12 luni ) deci pentru succesul tratamentului responsabilitatea dumneavoastra este extrem de importanta . Odata inceput este pacat sa renuntati la el din diverse motive chiar si financiare ( daca considerati ca nu exista resurse pe perioada celor 6-12 luni mai bine amanati inceperea lui pana la acoperirea bugetului pe toata durata tratamentului ) .

Un comentariu:

  1. Si eu ma confrunt cua stfel de pete desi le-as cataloga ca fiind mai degraba rosii decat brune desi culoarea variaza oricum. De cele mai multe ori nici fondul de ten nu le face fata. Am descoperit ca in timp se estompeaza dar nu de tot pentru ca in functie de lumina pot deveni din nou vizibile. De multe ori mi-am propus sa imi achizitionez o crema depigmentanta dar de fiecare data cand citeam prospectul ma razgandeam pentru ca se adresau petelor de imbatranire si/sau cauzate de expunerea la soare. La mine clar nu era cazul. Dar de vreme ce tot melanina e de vina presupun ca ar trebui sa functioneze nu?

    RăspundețiȘtergere