luni, 3 ianuarie 2011

Sarcina de la T0 pana la final


Felicitari, esti insarcinata si unul dintre cele mai mari miracole ale vietii creste inauntrul tau. Luna de luna, urmareste cum creste in interiorul tau micuta fiinta umana.

La finalul celor 9 luni, ovulul avand jumatate de milimetru a doua zi dupa fertilizare va fi un bebelus de aproximativ 50 de cm!
Prima Luna

Esti insarcinata numai de cateva zile, dar noua viata din interiorul tau este deja foarte activa. Un embrion de aproximativ jumatate de milimetru este rezultatul intalnirii dintre un spermatozoid si un ovul. Dupa patru zile acest embrion se fixeaza in uter si incepe sa se dezvolte foarte repede.

La finalul celei de-a treia saptamani, viitorul bebelus este un embrion bine implantat in peretele uterin.

La finalul primei luni, bebelusul masoara aproximativ 4 mm si este usor ca o pana. Arata ca un omulet, cu muguri care vor deveni manute in cea de-a 26-a zi si picioruse in cea de-a 28-a. Are un cap mare cu doua puncte negre unde vor aparea ochii.

Noua mamica . Primele semne de sarcina vor aparea foarte repede. Unele femei au stari pronuntate de somnolenta dupa mese, altele nu pot suporta anumite mirosuri.Sanii pot deveni durerosi, mameloanele cresc in volum si pot deveni mai inchise la culoare. De asemenea, pot aparea tuberculii Montgomery.

Ingrijeste-ti pielea folosind produse specifice precum Mustela 9 Luni Hidratare Extrema si Ingrijire Speicifca Bust. De asemenea, gandeste-te sa folosesti un produs de prevenire a vergeturilor inca din prima luna de sarcina si pana dupa nastere.


Luna a doua

In luna a doua, bebelusul arata ca un melcisor incolacit in jurul coloanei vertebrale. Dar se va dezvolta treptat si se va schimba.La finalul celei de-a patra saptamani de sarcina, incep sa se dezvolte creierul, sistemul nervos si maduva spinarii. Sangele incepe sa circule, iar placenta continua sa se dezvolte, asigurand transferul elementelor nutritive necesare cresterii bebelusului.

S-au format cele doua emisfere cerebrale si incep sa prinda forma ochii, gura si urechile. Incep sa apara pleoapele si nasul. Incep sa-i creasca membrele, desi inca au o forma nelamurita. Pielea bebelusului este foarte subtire si el isi tine capul atarnat pe piept.Incep sa se dezvolte treptat primele organe ale bebelusului : tractul digestiv si aparatul respirator si apar si glandele sexuale. Organele sexuale externe inca nu sunt formate si va trebui sa astepti pana in saptamana a 20-a pentru a afla sexul copilului.

La finalul celor doua luni, micuta fiinta masoara in jur de 3 cm si cantareste cam 10 g. Isi pierde aspectul de melc, se indreapta si incepe sa i se formeze capul.

Ingrijeste-te!Pana in saptamana a 6-a, uterul tau are marimea unei mandarine, iar schimbarile corpului tau sunt din ce in ce mai mari. Poti avea chiar cateva probleme minore precum oboseala, picioare grele sau indigestie.Pentru picioarele tale, foloseste Mustela 9 Luni Confort Instantaneu Picioare. Aplica masand usor genunchii si gleznele si bucura-te de acest moment de relaxare.


Luna a treia

Embrionul devine un foetus si are acum toate organele. Acum masoara 5,5 cm si cantareste in jur de 10 g.I se definesc trasaturile fetei si incep sa-i creasca bratele si picioarele. Are toate organele.Desi i-au crescut membrele, inca nu sunt suficient de lungi pentru a atinge peretii uterului, de aceea nu-l poti simti cum se misca. Dar acum el isi poate ridica micutul cap, care este mult mai mare decat restul corpului.De la o saptamana la alta el creste rapid in greutate: la finalul celei de 12-a saptamani de sarcina, el cantareste 65 g si masoara 12 cm.Stari de rau mai putine .Pe de alta parte, volumul sangelui tau creste, ceea ce face ca inima sa iti bata mai rapid si la cel mai mic efort iti poti pierde suflul.Incepand cu saptamana a 10-a, vei urina mai des, pe masura ce uterul incepe sa creasca in cavitatea abdominala, apasand pe vezica urinara. Starile matinale de voma vor incepe sa dispara.


Luna a patra

La finalul celei de-a 16-a saptamani, bebelusul masoara 19 cm si cantareste 200 g. Este foarte agitat si este posibil sa il simti miscand.Capul, care era foarte mare in primele luni, incepe sa arate proportional cu restul corpului. Se dezvolta structurile cerebrale si bebelusul devine sensibil la atingere.Este acoperit cu un puf fin numit lanugo si incepe sa-i apara parul. Ii cresc parul si unghiile. Retina sa devine sensibila la lumina, dar bebelusul inca isi tine ochii inchisi, acoperiti de pleoape.La finalul celei de-a patra luni, bebelusul masoara 20 cm si cantareste in jur de 250 g.

Primele rotunjimi de sarcina.Abdomenul tau va deveni tot mai rotund si tot mai multa lume va observa.Esti splendida si te bucuri de o forma extraordinara!


Luna a cincea

Acum esti la mijlocul perioadei de sarcina! Inima bebelusului este acum suficient de mare pentru a fi auzita cu ajutorul uneui stetoscop obisnuit. Bebelusul se misca mult, se intoarce si din cand in cand loveste in burtica.

- Este acoperit cu un par foarte fin, iar pielea sa este acoperita cu "vernix caseosa", un fel de strat protector de sebum si celule epidermice.

- Pielea nu mai este la fel de subtire, dar inca nu are grasime sub-cutanata si de aceea are un aspect mai degraba sifonat.

- Unghiile si amprentele sunt conturate si isi suge degetul mare si piciorul.

- Sexul este bine definit si se vede. Daca este fetita, toate organele genitale sunt formate (vagin, uter, trompe si ovare).

In cea de a 20-a saptamana vei putea afla sexul copilului tau!

Bebelusul creste si ia in greutate: la finalul lunii a cincea el masoara 30 cm si cantareste 650 g.Odihneste-te! Cat despre tine, temperatura corpului tau va creste datorita activitatii crescute a grandei tiroide. Vei transpira mai mult si vei avea accese de caldura. Pielea ta poate fi iritata.Nu manca prea mult. Picioarele tale pot avea de suferit din cauza cresterii volumului sanguin. Continua sa folosesti produse care sa te ajute sa scapi de inconvenientele minore create de sarcina si fa-ti timp sa te ocupi de tine!


Luna a sasea

Pe parcursul celei de-a sasea luni, bebelusul va creste si va continua sa se dezvolte, devenind din ce in ce mai adaptat pentru viata extra-uterina. Sprancenele sunt tot mai vizibile si ii creste parul. Plamanii nu sunt inca maturzati.Muschii sunt din ce in ce mai puternici si rotunjesc mai ales fesele si umerii.In cea de-a sasea luna, bebelusul masoara 37 cm lungime si cantareste 1 kg.Abdomenul tau va creste, fapt resimtit atat de spatele, cat si de picioarele tale. Trebuie sa ai o postura potrivita pentru a evita durerile de spate.


Luna a saptea

Corpul bebelusului se rotunjeste si i se dezvolta simturile: isi poate deschide ochii, dar inca nu vede. Pielea isi pierde aspectul sifonat, datorita stratului de grasime ce incepe sa se formeze dedesubt. In timpul acestui trimestru, bebelusul are mare nevoie de energie. I se dezvolta simtul gustului prin inghitirea de lichid amniotic. Incepe sa ii functioneze stomacul si intestinele.Este receptiv la mediul extern si iti asculta conversatiile si muzica pe care o asculti.La finalul acestei luni, cantereste 1,5 kg si masoara 50 cm.

Odihneste-te!Acum stii cum stau lucrurile. Consultatii, ecografii, monitorizare - niciuna nu mai este un secret pentru tine.Activitatile de fiecare zi te obosesc mult mai repede si par mai dificil de dus la indeplinire.


Luna a opta

De-acum bebelusul incepe sa arate grasut ca un nou nascut. Membrele sunt mai lungi, oasele se intaresc continuu, dar raman inca anumite spatii la nivelul craniului: acestea vor permite creierului sa creasca, fie si dupa nastere.Se dezvolta cortexul cerebral: bebelusul devine sensibil la durere. El bea mult lichid amniotic si i se dezvolta simtul gustului.Sarcina ta este acum foarte vizibila. Ai un abdomen rotund si iti porti cu mandrie bebelusul. El intra intr-o faza in care ia rapid in greutate. Tu insa sa nu faci la fel.La finalul lunii a opta, el cantareste 2,5 kg si masoara 50 cm.


Luna a noua: asteptand ziua cea mare!

Mai sunt doar cateva zile pana la venirea pe lume a bebelusului tau! El este pregatit sa se nasca si incepe sa coboare incetul cu incetul inspre pelvisul tau. In aceste ultime saptamani bebelusul va lua in greutate si va deveni tot mai puternic, gata pentru ziua cea mare!Nu mai are prea mult spatiu de miscare, dar inca mai loveste in abdomen.Toate functiile fiziologice ale bebelusului functioneaza normal si toate organele sale sunt mature, inclusiv plamanii, pregatiti pentru prima gura de aer. Pe parcursul celor noua luni, plamanii au timp sa se maturizeze.Bebelusul este gata sa vada lumina zilei pentru prima data.In saptamana 38, el cantareste in jur de 3,3 kg si masoara 50 cm.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu