miercuri, 4 noiembrie 2009

Rolul tatalui in timpul sarcinii

Cel mai adesea, in timpul sarcinii, mama va aprecia un barbat care sa se implice in transformarile prin care trece ea, cineva care sa fie antent la noile ei nevoi.

Sa ramana atent la dorintele mamei este un lucru delicat, dar foarte important. Tatal trebuie sa fie capabil sa-si "mameasca" sotia din cand in cand.

El poate arata in mai multe feluri ca este implicat: pregatind sosirea propriu-zisa a copilului, citind si informandu-se cu privire la sarcina si nastere, fiind prezent la controalele medicale periodice ale sotiei sale, la cursurile pregatitoare pentru nastere, la ecografii si asa mai departe. Fiecare cuplu trebuie sa gaseasca un echilibru intre un tata absent si dezinteresat si unul invaziv care nu respecta intimitatea mamei.

Cu privire la partea materiala, sunt mai multe lucruri care trebuie cumparate: haine, carucior, scaun de masina pentru bebelus, biberoane, etc. Anumiti tati se simt inconfortabil in magazinele de profil, dar aceste cumparaturi sunt o oportunitate de a amenaja impreuna camera copilului.

In ceea ce priveste informarea, tatal poate citi despre sarcina, nastere, paternitate, etc. Sa se informeze despre toate aceste il ajuta sa-si canalizeze anxietatea care poate aparea in fata necunoscutului, dar uneori este si un pretext excelent pentru o discutie divergenta constructiva.

Fatul creste in interiorul mamei, dar tatal nu percepe mare lucru. Poate doar o umbra la prima ecografie si atat.

Cat despre mama, ea poate simti fatul miscandu-se destul de devreme. Desigur, ea este incantata de acest lucru, dar uneori se poate simti frustrata ca nu poate impratasi aceasta experienta.

Cand aceste miscari pot fi simtite prin asezarea mainii pe abdomen, tatal ar trebui sa profite din plin de aceasta oportunitate de a simti micuta viata care se zbate sub palma sa. Astfel, si mama si tatal pot impartasi acelasi entuziasm.

Cei care sunt foarte interesati de acest mod de comunicare prin atingere, se pot indrepta catre haptonomie, care permite un real schimb intre foetus si adult. De asemenea, haptonomia poate fi folosita pentru a ajuta feotusul sa se pozitioneze corect inainte de nastere.

Sa vorbesti cu bebelusul din burta ii poate face pe unii sa zambeasca, altora li se poate parea natural. Se stie ca bebelusul recunoaste vocea mamei sale si stie cand ea vorbeste cu el, iar el se misca intr-un anumit fel in acele momente. Se pare ca si vocea tatalui poate avea acelasi efect daca bebelusul o aude regulat.Vocea tatalui poate avea un efect linistitor asupra nou-nascutului daca acesta s-a obisnuit de timpuriu sa o auda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu