miercuri, 4 noiembrie 2009

Venirea primului copil pe lume , o schimbare profunda in viata oricarui barbat


Astazi suntem martorii unei profunde schimbari cu privire la rolul tatalui in familie.

Aceasta schimbare este cu atat mai vizibila cu cat se compara doua generatii succesive de tati.

Referitor la sarcina si nastere, nu exista cuvinte care sa desemneze ce se intampla din punctul de vedere al tatalui.

Felul in care tatal isi exprima emtotiile la nasterea copilului sau a fost, in mod traditional, restricitionat, deoarece era considerat indecent, insa astazi este considerat drept "valoare adagata" virilitatii sale.

Anumiti specialisti pretind chiar ca virilitatea tatalui este mai degraba un obstacol in calea implinirii paternitatii, este ceva ce il impiedica sa beneficieze pe deplin de rolul sau patern.

Sa devina tata reprezinta un important proces de tranzitie pentru care, in tarile industrializate, nu exista un ritual specific.

In prezent, in anumite tari se practica ritualul de cuvada: ceea ce prespupune ca tatal sa experimenteze anumite trairi ale sotiei sale din apropierea nasterii. Astfel, tatal este perfect constient ca imita comportamentul femeii insarcinate sau lauze. Uneori, cand specialistii raporteaza tulburari ale tatalui vis-a-vis de sarcina, tulburari precum indigestie, dureri abdominale, tulburari intestinale, dureri de spate, probleme dentale si crestere in greutate, se pare ca este vorba de o "cuvada psihosomatica", o manifestare fizica a unor tensiuni mentale neeliberate.

Experienta de a deveni tata si de a o cunoaste pe viitoarea mama ca femeie insarcinata este pentru barbat o experienta fragmentara, mai ales daca nu are prea multe ocazii de a discuta despre asta cu cei din anturajul apropiat.

Articol redactat de catre Christophe Pénicaut, specialist psihoterapeut, absolvent al École de Psychologues Praticiens de Paris (Scoala de Psihologi Practicieni din Paris).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu